petervanlonkhuyzen.nl

Macht is een slecht begrepen fenomeen. Er is steeds meer bekend over de mechanismen die ontstaan als de ene persoon de leiding krijgt, en een ander ondergeschikte wordt.

Eenmaal in de rol van baas ontwikkelen mensen andere eigenschappen. Niet alleen worden ze seksueel aantrekkelijker, ze verliezen hun vermogen zich in te leven, zijn minder gevoelig voor risico’s en krijgen meer testosteron in hun bloed.

Ook ‘niet-bazen’ worden andere mensen in hun ondergeschiktenrol. Ze ontwikkelen haatgevoelens of juist liefde voor hun superieuren. Uiteindelijk kunnen ze gaan lijden aan alexithymie, een woord uit de psychiatrie om mensen te beschrijven die op dode vissen lijken.

Welke processen spelen een rol als iemand baas wordt, en iemand anders volger? Waarom veranderen sommige bazen in ‘bully’s’, de dictators van het bedrijfsleven? Waarom maken machthebbers vaak grote, opzichtige fouten? Welke mensen hebben er ‘last’ van dat ze naar macht streven? Is dat bij mannen sterker dan vrouwen? Is macht verslavend?

Uitgeverij Scriptum, 2009, ISBN: 9789055946389

‘Vermakelijk en toegankelijk geschreven, met talloze anekdotes’ Het Financieele Dagblad

‘Herkenning en fraaie inzichten’ NRC Handelsblad

Taboe: macht, Waarom chefs in dictators en ondergeschikten in zombies veranderen is te leen in je favoriete bibliotheek en uiteraard te koop in de boekhandel