petervanlonkhuyzen.nl

Herken de macht

Macht: we doen of het niet bestaat in onze sociale relaties. We zijn immers van de vrijheid, gelijkheid, broederschap. Een illusie, de status drive is overal om ons heen te zien. Hoe je de macht herkent en wat hij met je doet.

Hoe laakbaar is het om macht te willen? Macht is een soort van vies woord: het riekt naar Musolini en Mordor. Het heeft geen plaats op onze open, democratische werkvloeren waar alles in overleg gebeurt. Toch?

De baas noemt zichzelf niet snel ‘de baas’, hij noemt zichzelf liever ‘executive’, letterlijk uitvoerende. Of ze zegt dat ze iets ‘aanstuurt’. Allemaal poppenkast, want volgens psychologen heeft ieder mens een bepaalde behoefte om te domineren – machtswil – in zich (al is het niet in gelijke mate).

Moesten we er eigenlijk niet eens mee ophouden om ons ervoor te schamen dat we machtsbehoefte voelen? Machtswil doet méér dan je, als je niet oppast, uit te laten groeien tot despoot. Het maakt je slimmer, ambitieuzer, agressiever en geconcentreerder. Het vergroot je zelfvertrouwen en kans om sociale confrontaties te winnen, waarmee de eerder genoemde eigenschappen weer worden versterkt. Machtsgevoel verbetert het abstract denken en maakt optimistisch. Zelfs alleen al het feit dat iemand zich machtig in plaats van machteloos voelt, vergroot zijn kans bij sollicitaties, zo is uit onderzoek gebleken.

Juich niet te vroe