petervanlonkhuyzen.nl

Demotie, niet voor losers

In onze competitieverslaafde maatschappij wordt demotie als afgang beschouwd. In 2014 gaf Marco van Basten het goede voorbeeld: hij verliet de race naar de top en ging doen wat hij leuk vond. Een gezonde keuze, zoals ik destijds in NRC Next schreef.

Dat Marco van Basten zich vanwege gezondheisredenen terugtrekt als hoofdtrainer van AZ, is niet zo vreemd. Stress is een dodelijke aandoening. Hormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol, die het lichaam in stresssituaties produceert, zijn gevaarlijke stofjes. In het dierenrijk hebben ze nuttige functies: bij een bedreiging door een roofdier zorgen ze ervoor dat topprestaties kunnen worden geleverd, zoals vluchten of terugvechten. Als de dreiging weg is, verdwijnen de stoffen naar de achtergrond.

In het mensenrijk ligt dat anders, omdat stress vaak chronisch is. Weken- of maandenlang kunnen we gespannen rondlopen omdat we het oneens zijn met de baas, het slecht met collega’s kunnen vinden of het werk ons boven het hoofd groeit. Maar als het niveau van de stresshormonen in het bloed lange tijd hoog is, kunnen ze schade aanrichten.

Langdurige stress vergroot het risico op aandoeningen zoals beroertes, hartfalen, diabetes, depressies en infectieziektes. En zoals ervaringsdeskundigen weten: slapeloze nachten, gespannen gezinsrelaties dankzij ver